Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Flåter hos hund og kat

Indholdsfortegnelse

Flåter er en helt almindelig parasit i den danske natur, som sætter sig på både kat, hund og på os mennesker. Flåter suger blod fra "værtsdyret", og på vores kæledyr sidder de ofte i hovedregionen.

Det er vigtigt, at du fjerner flåter med det samme, du får øje på dem. Det kan gøre med en flåttang, som du kan finde her.

Flåter kan være skadelige for både mennesker og kæledyr – læs dyrlægens råd og vejledning herunder.

Hvad er en flåt?

Flåter er en almindelig parasit hos hund og kat i mange områder af verden. Flåterne skal bruge blod for at formere og udvikle sig, og de bider sig derfor fast i et ”værtsdyr” i form af hund, kat, mennesker osv. 

Flåter har stærkt udviklede munddele, som gør dem i stand til at sætte sig fast i huden i flere dage, hvor de suger blod fra ”værten”. I flåtens spyt findes et stof som forhindrer størkning (antikoagulering) af blodet, og det sikrer, at flåten langsom kan suge blod fra værten. Flåter kan bide sig fast overalt på kroppen hos vores hunde og katte, men de ses hyppigst i hovedet, på halsen og ørerne.

Flåten lever overalt i naturen. De ses dog meget hyppigt i tørre områder med træer og højt græs som skov- og sommerhusområder, men også i parker og lignende steder i byområder.

Der findes en del forskellige flåter, men som hunde- eller katteejer har skovflåten og engflåten især interesse. Skovflåten er den mest almindelige flåt, vi ser i Danmark, og det er typisk den, vi behandler for.

Engflåten er en relativt ny parasit, som har fundet vej til Danmark de senere år. Den har med stor hastighed spredt sig gennem Europa, og vi kommer formentlig til at se flere de kommende år.

Flåter kan give problemer, når de bider:

  • Når flåten bider, kan den overføre en række alvorlige sygdomme som f.eks. borreliose, babesiosis, ehrlichiosis, anaplasmosis, rickettsia-infektioner og en række virusinfektioner som f.eks. TBE.
  • Når flåten bider, kan nogle hunde og katte udvikle en hudbetændelse på bidstedet.
  • Hunde, som lider af allergi eller som er meget sensitive i huden, kan udvikle et stærkt kløende område omkring bidstedet.
  • Angribes et lille kæledyr, f.eks. en hvalp, af mange flåter, kan der i mere sjældne tilfælde ses en udvikling af blodmangel (anæmi).

 

 

Hvordan kan jeg undersøge min hund eller kat for flåter?

Hunde og katte som færdes i naturen, især i områder hvor der lever andre pattedyr som rådyr og ræve, skal jævnligt undersøges for flåter. Helst hver dag i forårs- og sommerperioden.

Du skal især undersøge hovedet, ørerne, brystet og nederste del af benene. Finder du en flåt, skal den omgående fjernes med en flåttang.

 

Hvordan forebygger og behandler jeg flåter?

Flåttang

Ser du en flåt hos din hund eller kat, skal du omgående fjerne den med en flåttang.

Der findes i dag flere sikre på produkter til behandling og forebyggelse af flåter.

Spot-on flåtmidler er produkter, som købes i små pipetter, der dryppes i nakken på hunden eller katten ved at skille pelsen. De fleste produkter kan købes i håndkøb. Flåterne bliver dræbt inden for 24-48 timers tid.

Produkterne har lidt forskellig virkningstid, men de fleste virker typisk en måned, nogle længere. Det betyder, at flåter, som springer op på hunden eller katten, løbende dræbes.

 

Tyggetabletter

Der findes flere typer tabletter til hund med forskellig virkningstid. De fleste af produkterne er receptpligtige og meget effektive mod flåter.

Ønsker du at benytte tyggetabletter, så skal du kontakte din dyrlæge for vejledning og recept.

Generelt virker de fleste flåtprodukter også mod lopper. Du kan se her, hvilke produkter VetPlanets dyrlæger har anbefalet og læse mere om dem.

 

Skal jeg behandle mod flåter hele året?

I vinterperioden ses næsten ingen flåter, da de er gået i dvale. Flåterne ”vågner” og bliver aktive om foråret, når temperaturen stiger til ca. 7 grader. Det sker typisk i april, men i nogle år med en mild vinter, kan det ske allerede i marts. Flåtsæsonen slutter typisk i efteråret i slutningen af oktober, men du kan se flåter helt hen i november, hvis der kommer en lun periode.

VetPlanets dyrlæger anbefaler jægere og andre hundeejere, som lufter hunde i mark- og skovområder, at behandle forebyggende mod skovflåter i perioden marts-november.

 

Hvor sikre er flåtprodukter?

I dag er flåtprodukter meget sikre at bruge. De skal selvfølgelig altid benyttes i henhold til producentens anbefalinger.

Følg altid VetPlanets råd:

  • Læs altid instruktionen grundigt inden brug af produktet.
  • Brug aldrig et produkt til din kat, som er beregnet til hund – og omvendt. Katte er specielt følsomme for nogle få indholdsstoffer, som benyttes til hund og kan derfor blive syge og i værste fald dø af behandlingen.
  • Brug aldrig et produkt direkte på dyret, som er beregnet til anvendelse i omgivelserne.
  • Køb de rigtige pakningsstørrelser, der passer til dine kæledyrs vægt. Herved sikres, at du altid giver den korrekte dosis.
  • Brug aldrig produktet oftere end anbefalet.
  • Ved behandlings af en hvalp eller killing skal du undersøge, om produktet er sikkert til denne aldersgruppe.
  • Du må kun kombinere produkter i samarbejde med din dyrlæge.

 

Hvordan giver jeg flåtmidler rigtigt?

Benytter du et spot-on produkt, kan det være svært at give korrekt, især hvis du har en langhåret hund eller kat. Produktet skal gives ned på huden og må ikke gives i hårene.

Du kan med fordel klippe pelsen med en saks i et område på 3x3 cm, så er det nemmere at dosere. Pipetten med selve flåtmidlet holdes lodret med spidsen nedad.

Tjek, at du har doseret al væsken i pipetten. Pas på, at du ikke suger væsken tilbage i pipetten, når du er færdig med at presse flåtmidlet ud, og letter fingrenes tryk på pipetten.

Min hund eller kat vil ikke samarbejde, når jeg giver flåtmiddel?

På nogle mindre hunde og katte, kan være særdeles vanskeligt at dosere diverse spot-on produkter. Til disse kæledyr vil vi anbefale at benytte et produkt, som gives gennem munden.

 

Hvorfor ser jeg flåter på min hund, selvom den er behandlet?

Når din hund færdes i områder med mange flåter, vil du ofte efterfølgende se levende flåter på hunden, selvom den er behandlet. Det betyder nødvendigvis ikke, at behandlingen er virkningsløs, men at flåtmidlerne kan være op til 24-48 timer om at dræbe flåterne.

 

Sådan fjerner du en flåt

Dyrlæge Alf Peder Læbro viser, hvordan du nemt fjerner en flåt med en flåttang.

 

Sådan kan levende flåter se ud

Flåter ser meget forskellige ud, alt efter hvor længe de har siddet på dit kæledyr.