Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Hjerte- og lungeorm hos hund

Indholdsfortegnelse

Foråret byder på mere tid udenfor i den skønne danske natur, hvor planter og blomster springer frem. Men det betyder også, at der er lidt ekstra at være opmærksom på for dig som hundeejer. En af de farer, der lurer i det fri i de milde og varme måneder, er snegle. Spiser din hund en snegl, er der nemlig risiko for, at den bliver smittet med hjerte- og lungeorm, som er typer af infektioner, der kan sætte sig i hundens hjerte- og lungekredsløb.

Hjerte- og lungeorm findes ofte hos hvalpe og unge hunde, da de er mere tilbøjelige til at spise strå og græs, når de boltrer sig i det fri. Og det er netop i de situationer, hvor de spiser græs og strå, at der kan ryge snegle med ned. Hvis det sker, kan hjerte- og lungeorm bevæge sig til hundens luftrør og bronkier og gøre den alvorligt syg. En af følgesygdommene af hjerte- og lungeorm er lungebetændelse - så hvis infektionen ikke behandles i tide, kan især hjerteormen være dødelig.

Hvad er hjerte- og lungeorm?

Hjerte- og lungeorm er to forskellige parasitter, som hver især kan forårsage sygdom ved særligt hunde, men også katte kan blive ramt. Parasitterne lever af at spise hundens væv, og særligt hjerteormen kan give et alvorligt forløb, hvis ikke den bliver opdaget i tide. Parasitterne er ca. 1 cm, og de findes i forskellige have- og skovsnegle.

Hvordan smitter hjerte- og lungeorm?

Din hund bliver smittet med både hjerte- og lungeorm via snegle. Smitten kan ske, når din hund slikker på snegleslim fra en inficeret snegl eller ligefrem hapser en hel snegl. Har du en vandskål stående udenfor, så vær særligt opmærksom på, om den får besøg af snegle, som efterlader et slimspor, som din hund kan slikke på, når den skal drikke. Af samme årsag anbefaler VetPlanet dyrlægerne, at du stiller hundens vandskål indendørs i forårs- og sommermånederne.

Risikoen for at din hund får hjerte- og lungeorm afhænger blandt andet af, hvor i landet I bor. Hunde, der bor og lever i tæt bebyggede områder, er særligt udsatte for hjerte- og lungeorm. Det skyldes, at der i disse områder også vil være flere ræve. Og netop rævene og rævenes afføring er store spredere af hjerte- og lungeorm. Larverne bliver nemlig udskilt via rævens afføring, og på den måde bliver de også i højere grad spredt i naturen end steder uden en høj population af ræve. Risikoen for smitte i Danmark er størst i foråret og i løbet af sommeren, hvor sneglene er mest aktive.

Hvad er symptomerne på hjerte- og lungeorm?

Der kan være stor forskel på, hvor kraftige symptomerne er fra hund til hund.

Symptomerne kan være:

  • Hoste – en temmelig grov én af slagsen
  • Hurtig vejrtrækning
  • Let feber
  • Nedsat appetit
  • opkastninger
  • blødningsforstyrrelser
  • symptomer fra nervesystemet.

Hvis din hund begynder at hoste og lider af tør hoste i mere end 30 minutter, eller hosten bliver vedvarende og tiltagende over en dags tid, skal du kontakte din dyrlæge for at få undersøgt din hund for hjerte- og lungeorm.

Hvordan diagnosticeres hjerte- og lungeorm?

VetPlanet stiller diagnosen hjerte- og lungeorm ved at påvise larver fra parasitterne i en afføringsprøve fra din hund. Har du mistanke om, at din firbenede ven lider af hjerte- og lungeorm, kræver det, at du samler tre afføringer op tre dage i træk og afleverer dem hos din dyrlæge, hvor de vil blive undersøgt for ormelarver i laboratoriet. Det er vigtigt at teste afføringen over flere dage, da udskillelsen af ormelaverne varierer fra dag til dag. Hos VetPlanet kan du afhente et opsamlingskit til formålet.

Hvordan behandles hjerte- og lungeorm?

Hvis din hund får konstateret hjerte-og lungeorm, skal den behandles med et receptpligtigt ormemiddel, som din dyrlæge ordinerer. I nogle tilfælde vil din hund også have behov for ordineret behandling af den lungebetændelse, den måske har pådraget sig sammen med ormene.

Sådan forebygger du mod hjerte- og lungeorm

Hos VetPlanet går vi ind for forebyggelse frem for behandling, og derfor står vi altid klar til at hjælpe dig med forebyggende behandling af forårets ubudne gæster – både hvad angår flåter og hjerte- og lungeorm.

  • Få testet din hunds afføring regelmæssigt 1-2 gange årligt, især hvis I bor på Sjælland, hvor hjerte- og lungeorm er mest udbredt, og din hund er under to år

  • Prøv så vidt muligt at undgå, at din hund spiser græs og hundelorte særligt i områder, hvor mange hunde er samlet, eksempelvis i parker og hundeskove

  • Regelmæssig medicinsk behandling kan være en mulighed, men rådfør dig med din dyrlæge om dette.

Hvis du oplever symptomer på hjerte- lungeorm hos din hund, skal du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt. Hos Vetplanet har vi +30 års erfaring med behandling af kæledyr. Vi er klar til at tage imod dig og din hund i vores klinik i Rødovre.

VetPlanets dyrlæger anbefaler