Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Kastration af hund

Indholdsfortegnelse
Der kan være mange årsager til, at du som hundeejer ønsker at få din hanhund kastreret.

I mange tilfælde er det adfærd, der ligger til grund for ønsket om at få hunden kastreret, og derfor er det en rigtig god idé at tage en snak med din dyrlæge om, hvorvidt netop kastration er den rigtige løsning for netop din hund.

Kastration kan tidligst ske fra 5-6-måneders alderen, og du er altid velkommen til at kontakte dyrlægerne hos VetPlanet for råd og vejledning.
Hvad koster kastration af hund hos VetPlanet?

Kastration af hund op til 9 kg:   Kr. 2.299,00
Kastration af hund 10 - 19 kg:   Kr. 2.399,00
Kastration af hund 20 - 49 kg:   Kr. 2.699,00

Alle priser er inkl. moms.
Priser på kastration er inkl. medicin givet på dagen og plastikkrave.

Smertestillende medicin efter kastration:
• Hund op til 30 kg ca. kr. 78
• Hund 30-50 kg ca. kr. 110

Hvad er kastration?

Som hundeejer har man mulighed for at vælge mellem medicinsk kastration og kirurgisk kastration.

Medicinsk kastration

Medicinsk kastration er en metode, hvor dyrlægen ved indsprøjtning lægger et lille depot af hormon (deslorelin) ind under huden på hunden. Hormonet har den effekt, at hundens testikler ophører med at producere det hanlige kønshormon, og derved får en adfærd, som om hunden var kastreret. Alt efter dosisstørrelse har den medicinske kastration effekt i enten 6 eller 12 måneder, hvorefter testikler igen begynder at danne hormoner. Det betyder, at injektionerne med hormonsprøjten skal gentages.

Den medicinske kastration er særdeles velegnet til brug på hunde, hvor man ønsker at vurdere effekten af en kastration, inden hunden udsættes for en kirurgisk kastration.

 

Kirurgisk kastration

Kirurgisk kastration af hund er en operation i fuld bedøvelse, hvor dyrlægen fjerner hundens testikler gennem et lille snit over pungen. Herved ophører hundens hormonproduktion, og hunden er hermed kastreret. Operationssåret syes efterfølgende og heler i løbet af 10 dage.

Operationssåret sys typisk i 3 lag:

  1. Bindevævshinden, der har omsluttet testiklen
  2. Underhud og hudfedt
  3. Hud

Hunden sys enten med sting, der skal fjernes efter ca. 10 dage, eller med ”skjulte” sting, der opløses af sig selv.

De fleste hunde kan være lettere påvirkede på dagen, hvor operationen foregår, men er normalt friske igen efter et døgns tid.

Ved kastration indleverer du som hovedregel din hund om morgenen, og den kan gå hjem igen samme eftermiddag. Husk at hunden skal være fastet fra aftenen før.

 

Hvorfor skal du vælge kastration?

Der findes mange årsager til, hvorfor man som hundeejer vælger at kastrere sin hund.

  • Udtalt hanhundeadfærd.
    Nogle hanhunde udvikler ved 8-10-måneders alderen en udtalt hanhundeadfærd, hvor de ikke kun prøver at parre andre hunde under lufteture, men også forsøger på puder og mennesker.

  • Hunden strejfer.
    Nogle hunde begynder at strejfe. Det sker især, når tævehunde i nabolaget er i løbetid. Ud over de gener man som hundeejer har med finde sin hund igen, så er denne adfærd også forbundet med stor risiko for trafikuheld.

  • I forbindelse med træning.
    Hanhunde har det højeste niveau af det hanlige kønshormon i kroppen, når de befinder sig i deres teenageperiode. Teenageperioden løber fra cirka et halvt år gammel til 15-16-måneders alderen. Det er også netop i denne periode, hvor træning tager fart og er vigtig.
    Det kan for nogle være en fordel at få fjernet hormonniveauet ved en medicinsk kastrering i denne periode, så hunden bliver mere fokuseret på træningen.

  • Strinter i hjemmet.
    Nogle, især mindre hanhunde, begynder at markere flere steder i huset med urin. Det kan være hjørnekanter, sofa og andre møbler osv. Det kan i nogle tilfælde udvikle sig til at alvorligt problem, men heldigvis kan kastration være en del af løsningen med disse hunde.
  • Ønske om at undgå uønsket drægtighed af tæver.
    Kastration er en effektiv måde at forhindre drægtighed og hvalpe ved uønsket parring. Uønsket parring kan typisk ske, når man har flere hunde af forskelligt køn i samme husstand, eller når naboens tævehund er i løbetid.
  • Dominant adfærd over for andre hunde.
    Kastration kan være løsningen til hunde, som er voldsomme eller aggressive over for andre hunde. Man skal dog gøre sig klart, at der også kan være en lang række andre årsager til denne adfærd. Drøft dette med din dyrlæge.

 

Sygdomme, der kan forebygge eller behandles med kastration

  • Kastration af den kryptorkide hanhund.
    Hanhunden fødes normalt med begge testikler i pungen. Hvis ikke begge testikler findes i pungen ved 8-måneders alderen, er hunden kryptorkid. Kryptorkide hanhunde har risiko for at udvikle cancer i den testikel, der ikke er faldet ned i pungen. Kryptorkide hanhunde kan desuden få en testikeltorsion, som opstår akut og er særdeles smertefuld. Det sker ved, at den tilbageholdte testikel drejer om sin egen akse. Herved opstår en situation, hvor blodet ophobes i testiklen, og testiklen dermed svulmer op.
  • Kastration af hanhunde med forstørret prostata.
    Ældre hanhunde kan få problemer med en forstørret blærehalskirtel (prostata). Kastration kan afhjælpe problemet hos mange hunde.
  • Kastration af hanhunde med forhudsbetændelse.
    Nogle hanhunde kan have en vedvarende forhudsbetændelse. Kastration er normalt en effektiv løsning på problemet.

 

 

Hvornår skal min hund kastreres?

Der er ingen fast regel for, hvor gamml din hund skal være, når den skal kastreres. Men med udgangspunkt i den nyeste forskning, kan kastering foretages helt ned til 5-6-måneders alderen.

 

Hvad gør jeg hjemme efter kastration?

Du skal sørge for at holde din hund i ro de første dage efter operationen. Gerne et sted med varme, da hundens stofskifte kan være mere eller mindre påvirket af narkosen. Hunden kan derfor have svært ved at holde en normal kropstemperatur.

Hunden kan være let slinger og have kvalme. Det bedste er derfor et roligt sted uden for meget lys og et sted uden trapper eller andre steder, hvor hunden kan falde ned. Har du andre hunde, skal den nyopererede hund have mulighed for at være i fred.

Når hunden kommer hjem, må den godt få foder og vand. Men giv små portioner i starten for at undgå opkastning.

Det er vigtigt, at du dagligt tjekker operationssåret og holder øje med tegn på infektion (feber, varme, rødme, hævelse, smerte).

Du skal sikre dig, at din hund ikke på nogen måde kan komme til at slikke sig i operationssåret. Hvis det sker, så er der dels risiko for, at operationssåret springer op, og hunden dermed skal bedøves og opereres igen. Dels er der risiko for, at hunden pådrager sig selv en infektion. Du vil altid få udleveret en krave i forbindelse med operationen, der skal hindre, at hunden har mulighed for at slikke i operationssåret. Dyrlægen vil altid vurdere hvilken størrelse krave, der passer bedst til din hund. Nogle hunde er mere smidige end andre, og lige pludselig kan hunden måske finde en måde at slikke sig i såret på alligevel. I det tilfælde skal du straks kontakte din dyrlæge og få købt en ny krave.

I nogle tilfælde anvendes en form for bodystocking til hunden for at undgå, at den slikker i såret. Denne løsning giver heller ikke garanti for, at hunden ikke kan finde en mulighed for at slikke direkte i såret.

Det er altid vigtigt, at du kontakter os, hvis du er i tvivl om noget efter operation af din hund.


Hvornår skal jeg give smertestillende medicin efter kastration?

Du skal følge dyrlægens anvisning og give smertestillende medicin i 2-5 dage. Du skal som hovedregel starte med medicinen dagen efter operationen, da din hund har fået den første dosis smertestillende som injektion under operationen.

 

Bliver min hund overvægtig efter kastration?

Du skal være opmærksom på, at der efter kastration er risiko for overvægt. Hunde, som er kastrerede, har behov for mindre energi (færre kalorier) i deres foder for at holde vægten stabil. Du kan derfor med fordel anvende et fuldfoder med et lavere kalorieindhold, f.eks. et foder som er specialdesignet til kastrerede hunde.

Hvilke fordele er der ved kastration?

  • Udtalt hanhundeadfærd
    Nogle hanhunde udvikler ved 8-10-måneders alderen en udtalt hanhundeadfærd, hvor de ikke kun prøver at parre andre hunde under lufteture, men også forsøger på puder og mennesker.

  • Hunden strejfer
    Nogle hunde begynder at strejfe. Det sker især, når tævehunde i nabolaget er i løbetid. Ud over de gener, man som hundeejer har med finde sin hund igen, så er denne adfærd også forbundet med stor risiko for trafikuheld.

  • I forbindelse med træning
    Hanhunde har det højeste niveau af det mandlige kønshormon i kroppen, når de er i teenageperioden, der løber fra cirka et halvt år til 15-16-måneders alderen. Det er også netop denne periode, hvor træning tager fart og er vigtig. Det kan for nogle være en fordel at få fjernet hormonniveauet ved en medicinsk kastrering i denne periode, så hunden bliver mere fokuseret på træningen.

  • Strinter i hjemmet
    Nogle, især mindre hanhunde, begynder på et tidspunkt at markere flere steder i huset med urin. Det kan være hjørnekanter, sofa og andre møbler. I nogle tilfælde udvikler det sig til et alvorligt problem, men heldigvis kan kastration være en del af løsningen med disse hunde.

  • Ønske om at undgå uønsket drægtighed af tæver
    Kastration er en effektiv måde at forhindre drægtighed og hvalpe ved uønsket parring. Uønsket parring kan typisk ske, når man har flere hunde af forskelligt køn i samme husstand, eller når naboens tævehund er i løbetid.

  • Dominant adfærd over for andre hunde
    Kastration kan være løsningen til hunde, som er voldsomme eller aggressive over for andre hunde. Men man skal gøre sig klart, at der også kan være en lang række andre årsager til denne adfærd. Drøft dette med din dyrlæge.

Hvilke risici er der ved kastration?

  • Din hund skal i fuld bedøvelse under indgrebet.

  • Som ejer skal du være opmærksom på, at operationssåret heler som planlagt. Opstår der hævelse, rødme eller væske fra såret, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge.

  • Nogle hanhunde får nedsat stofskifte i forbindelse med kastration. Tal med din dyrlæge om, hvilket foder, der egner sig bedst til din kastrerede hanhund.

  • Nogle hundeejere vælger kastration for at løse temperaments- eller adfærdsproblemer i den allerbedste mening. Vær opmærksom på, at kastration ikke er løsningen for alle hunde, og at nogle hunde udvikler en mere rastløs adfærd ved netop kastration. Din dyrlæge kan vejlede dig om, hvorvidt kastration er det rigtige valg for netop din hund.