Fri fragt v/køb over 499 dkk 15 dages returret Levering 1-3 hverdage Gratis afhentning på klinik

Kastration og Sterilisation af kat

Indholdsfortegnelse

Kastration og sterilisation af kat

I Danmark bliver der hvert år født langt flere killinger, end der er gode hjem til.

Dyreinternater landet over gør en kæmpe indsats ved at formidle et stort antal af disse killinger, men mange kommer alligevel til at leve en ussel tilværelse.

VetPlanet anbefaler derfor neutralisation af alle huskatte for at nedsætte antallet af fødte killinger, og derved bedre forholdene for tusinder af killinger og voksne katte.
Hvad koster kastration af kat hos VetPlanet?

Kastration:                                           Kr. 879,00
Kastration inkl. vaccination:             Kr. 1.088,00
Chip i forbindelse med kastration: Kr. 179,00

VetPlanet tilbyder gratis øretatovering/registrering i forbindelse med kastration.
Priserne er inkl. smertestillende medicin til de første dage efter indgrebet.

BEMÆRK: Hvis din kat bliver vaccineret for første gang i forbindelse med kastrationen, så skal den revaccineres igen ca. 4 uger senere. Denne revaccination er ikke med i pakkeprisen. Du kan læse hvad en revaccination koster her.

Hvad koster sterilisation af kat hos VetPlanet?

Sterilisation:                                           Kr. 1.199,00
Sterilisation inkl. vaccination:             Kr. 1.408,00
Chip i forbindelse med sterilisation: Kr. 179,00

VetPlanet tilbyder gratis øretatovering/registrering i forbindelse med sterilisation.
Prisen er inkl. smertestillende medicin til de første dage efter indgrebet.

BEMÆRK: Hvis din kat bliver vaccineret for første gang i forbindelse med sterilisationen, så skal den revaccineres igen ca. 4 uger senere. Denne revaccination er ikke med i pakkeprisen. Du kan læse hvad en revaccination koster her.

Der er mange fordele ved kastration eller sterilisering:

  • Ingen risiko for drægtighed og uønskede killinger
  • Risiko for stress mindskes, når flere katte går sammen.
  • Risiko for slagsmål mindskes. Hermed undgås mange infektioner og bylder, og smitten med alvorlige og dødelige sygdomme som f.eks. KatteAIDS nedsættes.
  • Risiko for kræft i mælkekirtler og betændelse i livmoder nedsættes
  • Mindsker uønsket adfærd som f.eks. urinmarkering (strint) og urenlighed
  • Mindsker trangen til at strejfe og hermed nedsættes risikoen for trafikuheld

 

Hvordan foregår kastration eller sterilisering?

Neutralisation foregår altid i fuld narkose, og det er vigtigt, at din kat er fastet ca. 8 timer inden operationen. Din kat skal afleveres til dyrlægen om morgenen og kan normalt hentes igen om eftermiddagen.

Hankatte 
Operationen sker ved at testiklerne fjernes gennem et lille snit i pungen. Bemærk at man ikke syr dette operationssår, som hurtigt heler i løbet af et par dage. Hankattene er som oftest upåvirkede af deres operationen, men krave er altid en god ide efter operationen for at undgå slikken i sår.

 Hunkatte
Operationen sker ved at æggestokkene fjernes gennem et snit midt i bugvæggen under navlen. Livmoderen fjernes kun, hvis der ses sygdom i denne. Huden syes efterfølgende og heler i løbet af 10 dage. Nogle hunkatte kan være lettere påvirket af deres operation, men er normalt friske igen efter et døgn.

Mange hunkatte vil slikke i deres operationssår, så krave er altid nødvendig.

 

Hvad gør jeg hjemme efter kastration eller sterilisering?

  • Forbered et roligt hvileområde
    Du skal sørge for at holde katten i ro de første dage efter operationen. Forbered et roligt og behageligt hvileområde væk fra larm og høj trafik i hjemmet. Dette kan være et værelse eller et afsides hjørne, hvor din kat kan hvile uden at blive forstyrret. Sørg for, at området er rent, tørt og varmt. Har du andre katte, skal den ny opererede kat have mulighed for at være i fred.

  • Hold øje med bedøvelsens virkninger
    Efter at din kat kommer hjem fra dyrlægen, kan den stadig være påvirket af narkosen. Det er normalt for katten at være lidt sløv eller desorienteret. Hold øje med, at din kat sikker kan komme til og fra kattebakken og at den ikke risikerer at falde ned fra møbler eller trapper.

  • Kontroller operationssåret
    Det er vigtigt, at du dagligt tjekker operationssåret og holder øje med tegn på infektion (feber, varme, rødme, hævelse, smerte). Du skal dog være opmærksom på, at nogle hunkatte kan reagere på trådene i huden. Der kan udvikles en lille fast hævelse under operationsåret. Hævelsen er ikke øm eller rød. Hævelsen kan komme helt op til 14 dage efter operationen. Denne reaktion er helt ufarlig og kræver ingen behandling, da hævelsen forsvinder af sig selv.

  • Hold din kat indendørs
    Hold din kat indendørs og væk fra andre kæledyr i helingsperioden. Undgå at lade katten hoppe eller løbe rundt, da dette kan belaste såret.
  • Hold øje med din kats opførsel og appetit
    Når katten kommer hjem, må den godt få foder og vand. Men giv små portioner i starten for at undgå opkastning. Overvåg din kats appetit efter hjemkomsten. Det er normalt, at katten måske ikke har lyst til at spise umiddelbart efter operationen, men appetitten bør vende tilbage inden for 24 timer. 

 

Hvor gammel skal min killing være inden kastration eller sterilisering?

Din killing skal veje mindst 2 kg når den neutraliseres. Det giver den mest sikre narkose. De fleste katte når denne vægt ved 4-6 mdr. alderen.

 

Bliver min kat overvægtig og doven efter kastration eller sterilisering?

Det er et dogme at katten bliver doven efter kastration eller sterilisering. Det har intet på sig. Du skal derimod være opmærksom på, at der efter neutralisation er risiko for overvægt. Katte som er neutraliseret har behov for mindre energi (færre kalorier) i deres foder. Du kan derfor med fordel anvende et fuldfoder til neutraliserede katte, som er specialdesignet til det ændrede behov.

VetPlanets dyrlæger anbefaler

Hvornår skal jeg give smertestillende medicin efter kastration eller sterilisering?

Du skal følge dyrlægens anvisning og give smertestillende medicin i 2-5 dage. Du skal som hovedregel starte med medicinen dagen efter operationen, da din kat har fået den første dosis smertestillende som injektion under operationen.

 

Er min kat for gammel til kastration eller sterilisering?

Der er ingen øvre alder for kastration eller sterilisering af kat. Hvis din kat ellers er sund og rask kan du sagtens lade den neutralisere.

 

Er kastration eller sterilisering af kat farlig?

Der er altid en risiko ved narkose og operation, men risikoen i forbindelse med kastration og sterilisation af kat er meget lille. Efter operationen er det vigtigt, at holde katten i varme og rolige omgivelser. Du skal desuden tjekke såret for blødning, rødme og hævelse.