Overvægt hos kat
Indholdsfortegnelse
En af de måske sværeste discipliner som katteejer er at undgå, at din kat bliver overvægtig. Vi mennesker er tilbøjelige til at forbinde mad med belønning og veltilpashed, og derfor glemmer vi, hvor store konsekvenser det faktisk kan have for vores kat, hvis den vejer for meget. For overvægt kan betyde både forringet livskvalitet og ikke mindst udvikling af en lang række livsstilssygdomme hos din kat.
Dyrlæge med speciale i almen praksis, Alf Peder Læbro, fortæller her om problematikkerne omkring overvægt og ikke mindst, hvordan du som katteejer let kan komme problemet i forkøbet med den rette kost, godt med motion og ikke mindst en ”godbidspolitik”.
Hvad er overvægt hos kat?
Når en kat er overvægtig, betyder det – ligesom hos mennesker - at kattens krop indeholder for meget fedt i enten de forskellige vævs-celler eller i deciderede fedtdepoter på kroppen.
Hvornår er min kat overvægtig?
Som en tommelfingerregel siger man, at katten er overvægtig, hvis den vejer 15 % over normalvægten. En kat, der har en normalvægt på 4 kg vil altså være overvægtig ved 4,6 kg.
Hvad er symptomerne på overvægt?
En overvægtig kat vil være besværet ved bevægelse og blive forpustet og træt ved selv let motion. Katten kan have svære ved at rejse sig og skal måske have hjælp til aktiviteter, den tidligere har kunnet klare, fx at hoppe op på et bord eller en vindueskarm.
Kigger vi på din kats udseende vil taljen blive mindre markeret eller helt forsvinde, hvis din kat er svært overvægtig. Desuden vil det være svært for dig at mærke kattens ribben.
En katten er overvægtig, når den vejer 15% over ideal-vægten for sin race.
Hvordan stilles diagnosen overvægt?
Din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske vejer normalt din kat ved den årlige helbredsundersøgelse og kan dermed følge med i din kats vægtudvikling. Foruden at veje katten, vil dyrlægen også føle, om han kan mærke kattens ribben og se, om der er en tydelig talje på katten.
Er overvægt farligt for min kat?
En overvægtig kat har væsentligt højere risiko for at blive ramt af lidelser og sygdomme i både bevægeapparat og organer, end en normalvægtig og sund hund i god form. Blandt de meste almindelige sygdomme, som rammer overvægtige katte kan nævnes:
- Slidgigt (Artrose)
- Leversygdomme
- Hjerte- og kredsløbssygdomme
- Diarre og forstoppelse
- Sukkersyge
- Forværre hudsygdomme
- Give katten problemer med at klare varme
- Give en øget risiko ved bedøvelser og kirurgiske indgreb
- Give nedsat modstandskraft mod infektionssygdomme
- Give nedsat levetid
- Give nedsat livskvalitet
Hvordan behandles overvægt hos kat?
-
Hvad kan min dyrlæge gøre?
Din kat skal have færre kalorier og mere motion, og derfor vil din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske først og fremmest hjælpe dig med at afstemme både fodertype og mængde, som kan hjælpe din kat ned til normalvægt. I løbet af slankekuren bør din kat komme til kontrolbesøg hos dyrlægen, som vil følge kattens udvikling og trivsel og justere på fodermængden og/eller fodertypen undervejs. Dyrlægen vil desuden vejlede dig om din kats motionsmængde (fx ved brug af aktiveringslegetøj), og tale med dig om typer og mængden af godbidder.
-
Hvad kan jeg selv gøre?
Langsomt vægttab er bedstDu skal først og fremmest være tålmodig og indstille dig på, at der går et stykke tid, før resultatet begynder at vise sig på din kat.
Din og familiens motivation er afgørende for resultatet af vægttabsprogrammet, og den bedste vej til ekstra motion er gennem aktiveringslegetøj for eksempel med bold el. lign., der kan være en både sjov, skånsom og effektiv motionsform for katten.
Husk, at katten ikke må tabe sig for hurtigt. Et hurtigt vægttab kan gå ud over muskelvævet, og da det kun er fedtvævet, katten skal af med, er et langsomt men sikkert tempo det bedste for din kat.Vær opmærksom på slankefoderet
Når du vælger slankefoder til din kat, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at der kan være store forskelle i hvor lavt kalorieindholdet er i de forskellige fodertyper. F.eks. har produktet VetPro Slank xxx kcal/100gr og RC sat yyy kcal/100gr. Følg dyrlægens anvisninger meget præcis, og tag hellere et ekstra kontrolbesøg hos dyrlægen, hvis du er i tvivl, om du gør det rigtigt. Beløn din kat med aktivitet og opmærksomhed i stedet for med godbidder. Når du endelig skal bruge godbidder, så vælg nogle med lavt kalorieindhold.
I takt med at vægttabsprogrammet skrider frem, vil du opleve, at din kat bliver både gladere og mere livlig i takt med, at den taber sig, og det er i sig selv del allervigtigste bevis på, at katten har været besværet af overvægten.
Hvordan er fremtiden for min kat med overvægt?
Hvis din kat ikke taber sig, er den i langt højere risiko for at blive ramt af en lang række lidelser, som er beskrevet i afsnittet herover. Samtidig nedsætter overvægt kattens livskvalitet og levetiden forkortes.
Derfor er det vigtigt fortsat at holde et vågent øje med din kats vægt - også når I har gennemført vægttabsprogrammet. En god måde at gøre det på er forsætte kontrollen hos dyrlægen og give katten et light-foder, hvor kalorieindholdet er reduceret. På den måde kan du ”holde den slanke linie” på din kat og forøge kattens livskvalitet og livslængde.
Hvorfor bliver min kat overvægtig?
Langt de fleste tilfælde af overvægt er simpelthen forårsaget af overspisning i forhold til motionsmængden, altså at katten indtager flere kalorier, end den forbrænder.
Kan overvægt skyldes sygdom?
I meget sjældne tilfælde kan sygdomme være en medvirkende årsag til overvægt, f.eks. nedsat stofskifte (hypothyreodisme). Neutraliserede (kastration og sterilisering) katte får et let nedsat stofskifte efter indgrebet, og hvis man ikke er opmærksom på dette forhold og justerer fodermængden, så kan det også føre til overvægt.
Visse former for medicin kan ligeledes føre til overvægt. Din dyrlæge vil altid informere om dette forhold, førend en behandling sættes i gang.
VetPlanet dyrlægerne anbefaler
Dyrlægens gode råd til at undgå overvægt hos katte
- Hav fokus på din kats vægt gennem hele livet.
- Vej din kat jævnligt, når den efter ca. 1-års alderen er udvokset. Skriv resultatet ned i ”Kattens bog” eller vaccinationshæftet, så du kan følge med i vægtudviklingen.
- Hvis din kat lige pludseligt har øget sin vægt med 5 %, så reducer fodermængden tilsvarende, indtil katten har nået sin idealvægt igen. Det er meget lettere at overvåge kattens vægt grundigt, end det er at gennemføre et vægttabsprogram.
- Indfør en ”godbidspolitik”, hvor du har styr på, hvor mange godbidder og madrester din kat får i løbet af dagen. Godbiddernes kalorieindhold indgår i kattens samlede, daglige kalorieindtag og skal altså ’modregnes’ i fodermængden. Ofte bliver man overrasket over, hvor mange kalorier godbidderne løber op i.
- Dyrk godt med sjov og varieret motion med aktiveringslegetøj.