Sukkersyge (diabetes mellitus) kat
Indholdsfortegnelse
Sukkersyge hos kat kan være udløst af forskellige faktorer blandt andet overvægt, arvelighed, infektions i bugspykirtlen mm. Sukkersygen giver en forhøjelse af sukkerindholdet i blodet, fordi katten har problemer med at producere det sukkerregulerende stof, insulin.
En ubehandlet sukkersyge er en alvorlig tilstand hos katten. Men med den rette kost, medicinering og livsstil kan din kat i de fleste tilfælde leve et velfungerende liv med sukkersyge.
Hvad er sukkersyge (Diabetes mellitus) hos kat?
Bugspytkirtlen (kaldet pancreas på latin) er ansvarlig dels for produktion af insulin, et hormon, der regulerer sukkerstofskiftet og dels for produktion fordøjelsesenzymer til tarmen. I denne artikel beskrives tilstanden, hvor der er nedsat eller ophørt produktion af insulin, eller hvor kroppens celler ikke længere reagerer på den tilstedeværende insulin. I begge tilfælde kaldes tilstanden for sukkersyge.
Insulin er et livsvigtigt stofskifte hormon, der under normale omstændigheder altid er tilstede i blodet. Insulin sørger for transport af sukker ind i de forskellige vævsceller og er dermed ansvarlig for regulering af blodsukkeret.
Man kan inddele sukkersyge i følgende typer:
Type 1 diabetes: Nedsat eller ophørt produktion af insulin i bugspytkirtlen.
Type 2 diabetes: Kroppens celler reagerer ikke længere på insulin. Denne type sukkersyge kaldes også insulinresistens.
Sekundær diabetes: Sukkersygen opstår som følge af en anden sygdom eller af medicinsk behandling
Hos katte er Type 2 diabetes langt den hyppigste form for sukkersyge.
Hvad er symptomerne på sukkersyge?
Sukkersyge opstår hyppigst når katten er 5-7 år eller ældre. Lidelsen forekommer næsten dobbelt så ofte hos hankatte som hos hunkatte. Symptomerne er:
- Forøget drikkelyst
- Forøget tissetrang
- Stor appetit
- Vægttab
- Træt og nedstemt
- Muskelsvaghed og koordinationsproblemer
Hvordan stilles diagnosen sukkersyge?
Din dyrlæge vil spørge grundigt ind til din kats symptomer, ligesom det skal klarlægges, om din kat er i anden behandling med medicin, der kan udløse sukkersyge eller give sukkersyge lignende symptomer.
Der vil altid blive foretaget laboratorie-analyser på din kats blod og urin. Urinen undersøges primært for forhøjet indhold af sukker. Blodprøven undersøges også for forhøjet indhold af sukker. Men da katte tit har forhøjet blodsukker, som oftest på grund af stress af at være hos dyrlægen, skal der måske tages flere blodprøver på din kat mens den er fastende. Derved kan dyrlægen være sikker på, at blodsukkeret konstant er forhøjet hoskatten. Desuden undersøges lever- og nyreværdier også, da disse organer ofte sekundært påvirkes af sukkersygen.
Hvordan behandles sukkersyge?
-
Hvad kan min dyrlæge gøre?
Langt størstedelen af katte med sukkersyge har type 2-sukkersyge. Hvis katten ikke har alvorlige symptomer på sukkersyge og stadig har appetit, så kan behandlingen måske bestå udelukkende af fodring med en sukkersygediæt med nedsat kulhydrat og forøget fiberindhold (diabetic). Hvis katten er påvirket af sukkersygen og er overvægtig, så skal der gives indsprøjtninger med insulin 2 gange dagligt. Derudover skal katten tabe sig for at få det bedste resultat af behandlingen.
Dyrlægen vil altid give dig grundig instruktion i at stikke din kat med insulinsprøjter og foretage målinger af din kats blodsukker.
Hvis din kat får P-piller, så kan det disponere for udviklingen af sukkersyge. I det tilfælde vil dyrlægen anbefale, at du stopper med at give katten P-piller og lader den neutralisere i stedet.
-
Hvad kan jeg selv gøre?
Hvis du har en kat med sukkersyge, så er det meget vigtigt at du går skematisk til værks og får regelmæssighed i alt hvad der har med fodring og insulinbehandling at gøre.
Det kan være svært i starten, ind til man finder den rigtig fodermængde og den rigtige mængde insulin. Du skal indstille dig på, at der skal mange kontrolbesøg til hos dyrlægen i starten af behandlingen.
Mange katteejere er selvfølgelig bekymret for, at de selv skal til at stikke deres kat med insulinsprøjter. Men du vil altid få en grundig oplæring at din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske. Det kan i starten være nødvendigt at besøge din dyrlæge hver gang din kat skal have indsprøjtningen. Men langt de fleste katteejere bliver hurtigt fortroligt med behandlingen.
I nogle tilfælde kan din kat udvikle insulinshock. Det betyder, at din kat har for meget insulin i blodet i forhold til den mængde foder og motion, katten har fået. Symptomerne på insulinshok kan være slaphed, vaklende gang og evt. bevidstløshed. Har du mistanke om insulinchok skal du give katten druesukker direkte ind i munden og herefter omgående kontakte sin dyrlæge.
Det kan være en god ide at give katten insulinsprøjten efter at du har set den spise. Så kan du nemlig lade være med at behandle katten, hvis den ikke vil spise og dermed nedsætte risikoen for insulinshok.
Regelmæssighed er meget vigtig. Hvis du f.eks. lige pludselig ændrer på fodringsmængden, så får det konsekvenser for insulinbehovet. Målet er, at katten hver dag får præcis den samme mængde foder, insulin og motion. Så bliver behandlingen lettest at styre.
HUSK, du skal altid kontakte din dyrlæge omgående, hvis din kat bliver dårlig.
VetPlanet forhandler en række fuldfoder produkter, der er skræddersyet til katte med sukkersyge. Produkterne er af meget høj kvalitet og er et vigtigt supplement i behandlingen af sygdommen. Se produkterne her: Royal Canin Diabetic Kat, Hills m/d Feline, Virbac Cat -W1 Weight Loss & Diabetes
Hvordan er fremtiden for min kat med sukkersyge?
En kat med sukkersyge kan leve et langt og næsten normalt liv, hvis sygdommen opdages tidligt i forløbet og du som katteejer er engageret i behandlingen og sørger for regelmæssighed i din kats liv.
Hvis din kat har gået i længere tid med sukkersyge, før end der startes en behandling, så kan der være opstået sekundære skader på lever og nyrer, der muligvis kan komplicere eller umuliggøre behandlingen.
I nogle få tilfælde kan sukkersygen forsvinde af sig selv igen efter et tidsrum med behandling. Katten skal dog fortsat være på sukkersyge diæt resten af livet for at mindske risikoen for tilbagefald.
Hvorfor får min hund sukkersuge?
Ved type 2 sukkersyge ophører kroppens celler med at reagere insulinproduktionen i bugspytkirtlen, og kroppen mister dermed virkningen af et vigtigt hormon, der er med til at regulere sukkerstofskiftet. Årsagen til at cellerne ikke længere reagerer på insulinen kan være mange: overvægt, sygdomme i immunsystemet og medicinbivirkning (fx fra binyrebarkhormon og P-piller).
Arvelighed spiller også en rolle, f.eks er der tendens til, at burmesere og siamersere oftere får sukkersyge. Endvidere for hankatte oftere sukkersyge end hunkatte
Type 1 sukkersyge er meget sjælden hos kat, og sygdommen kræver livslang insulin behandling.