Vaccination af kat
Indholdsfortegnelse
Ligesom vi mennesker lader os vaccinere, kan katte vaccineres for at beskytte dem mod en række sygdomme. Det er vigtigt at forebygge smitten, da virusinfektioner ikke kan behandles med antibiotika og derfor kan have store konsekvenser for din kat.
Bliver din kat alligevel ramt af en sygdom, som den er vaccineret mod, vil forløbet ikke være lige så alvorligt.
Vaccination mod kattesyge og katteinfluenza (Nobivac Tricat Trio):
Første kat: Kr. 1.073,49
Efterfølgende kat: Kr. 750,99
Revaccination efter 4 uger: kr. 462,24
Vaccination i forbindelse med anden behandling: Kr. 397,49
Vaccination mod rabies (Nobivac Rabies):
Første kat: Kr. 1.072,16
Efterfølgende kat: Kr. 749,66
Rabies ved anden vaccination: Kr. 346,16
EU-Rejsepas til kæledyr: Kr. 499,00
BEMÆRK at priserne kan variere afhængig af dagsprisen på vacciner.
Hvorfor skal katte vaccineres?
Med vaccination kan du undgå, at din kat bliver syg af en række udbredte sygdomme, som alle er af alvorlig karakter og desværre også i nogle tilfælde med dødelig udgang. Der er ikke vaccinekrav til katte i Danmark, men hos VetPlanet opfordrer vi alle katteejere på det kraftigste til at have godt styr på vaccinerne til kat. Det er forskelligt, hvilket dækningsbehov din kat kan have, og skal du ud og rejse, er der helt særlige krav til vaccine. Alt kan du læse om i denne artikel.
Hvor ofte skal katte vaccineres?
Indtil killingen er 8 uger, er den dækket af antistoffer fra mælk fra sin mor. Herefter er der følgende anbefalinger for vaccination af killinger med basis killingevaccination mod kattesyge og katteinfluenza (herpes og calicivirus) samt klamydia.
- Første vaccine: 7-8 uger (sker oftest hos opdrætter)
- Anden vaccine: 12 uger
Det er vigtigt, at katten altid får en basisvaccination bestående af de to vaccinationer med fire ugers mellemrum. Vaccinationen skal desuden gentages efter 12 måneder.
Efter de tre første vaccinationer skal katten vaccineres årligt mod klamydia og hvert tredje år mod kattesyge og katteinfluenza. Kontakt VetPlanet for at finde den optimale løsning for din kat netop nu.
Hvilke sygdomme vaccinerer man katte mod?:
Kattesyge (panleukopeni) – er en tarmvirus, der oftest rammer katte under 1 år. Symptomerne hos katten er opkast, diarré, øjne og næse der løber og høj feber. Selvom katte kan være meget svære at se symptomer på, så vil den være synligt påvirket og skidt ved kattesyge. Sygdomsforløbet er kort og desværre ofte med dødelig udgang for særligt unge katte.
Katteinfluenza - dækker over to forskellige vira, nemlig herpes og calici.
Herpes (rhinotracheitis) - er ligesom kattesyge oftest noget, som rammer ungkatte. Sygdommen giver forkølelseslignende symptomer som nys og flåd fra næse og øjne samt feber. Katten kan også få sår på både hornhinde og mund. Er katten først ramt, vil den være bærer af herpes-virus resten af livet.
Calici - er som herpes karakteriseret ved først milde forkølelsessymptomer, men kan udvikle sig ret voldsomt med hoste, feber, flåd fra øjne og næse samt sår på tungen.
Udover disse tre virusinfektioner kan katte vaccineres mod klamydia og leukæmi:
Klamydia - viser sig oftest som øjenbetændelse og rammer typisk kattehold med mange katte, der går tæt op og ned af hinanden.
Smitsom leukæmi - viser sig ved blodmangel og dårlig trivsel og har desværre ofte en dødelig udgang, da sygdommen ikke kan kureres.
Vaccination ved rejse med kat
Skal katten til udlandet, gælder der helt særlige retningslinjer, hvor blandt andet rabies er et krav. Myndighederne har nogle krav, der skal opfyldes omkring vaccination, udstedelse af rejsepas m.m.
Rejse med kat.
Er der risiko ved vaccination?
Normalt er der kun få bivirkninger forbundet med selve vaccinen. Der vaccineres mange katte hvert år, og meget få katte udvikler komplikationer.
Den hyppigste reaktion, vi ser på vaccinen, er træthed en dags tid efter vaccinationen. Det ses især hos killinger, og det går næsten altid over af sig selv.
Der kan desuden komme en let, helt ufarlig hævelse under huden på injektionsstedet. Bemærk, at hævelsen kan komme uger efter vaccinationen. Hævelse kræver normalt ikke behandling og svinder af sig selv.
I sjældne tilfælde kan katten reagere med en allergisk reaktion efter vaccinationen. Reaktionen sker ikke mod selve vaccinedelen, men mod bærestoffet (adjuvancen) i injektionen. Skulle din kat være allergisk mod en vaccine, vil du typisk se en akut, kraftig hævelse i hovedet og på halsen. Det starter typisk på læberne og ørene. Her skal du med det samme kontakte din dyrlæge, som normalt giver en injektion med et hurtigtvirkende binyrebarkhormon, og hævelse vil herefter hurtigt svinde igen.
Skal min gamle kat stadig vaccineres?
Det er vigtigt, at ældre katte er vaccineret korrekt, da netop denne aldersgruppe kan have et svækket immunsystem, som gør den ekstra sårbar mod smitsomme sygdomme. Det betyder, at de nemmere bliver smittet, og hvis de smittes, får de et alvorligere forløb af sygdommen.
Hvordan skal min kat vaccineres, når den skal i kattepension?
Der er et stort smittepres i en kattepension, da katte fra forskellige steder samles i samme bygning. En del af kattene kan desuden i starten af opholdet være lettere stresset med nedsat immunforsvar til følge.
Kontakt din kattepension i god tid for at høre, om de har krav til vacciner i den periode, hvor du har behov for at få passet din kat.