Tilbageholdte mælketænder
Indholdsfortegnelse
De fleste tandskift hos hundehvalpe sker problemfrit omkring 16-ugers alderen. Men i nogle tilfælde falder tænderne ikke ud af sig selv, men bliver derimod siddende sammen med de blivende tænder.
Det kan være svært at se, om din hundehvalp har tilbageholdte mælketænder, og derfor er det en rigtig god idé at kigge forbi sin dyrlæge til et tandtjek med hvalpen. For hvis tænderne ikke falder ud af sig selv, skal der hjælp til. Og det er vigtigt at opdage de tilbageholdte mælketænder i tide. Ellers kan det have alvorlige og uoprettelige konsekvenser for din hunds tandsæt.
Hvad er tilbageholdte mælketænder?
Hunde skifter deres mælketænder ud med blivende tænder, fra de er ca. 16 uger og frem til de er 6-7 måneder gamle. Det foregår normalt helt problemfrit, men hos visse hunde kan der opstå problemer med tandskiftet, så mælketænderne bliver siddende sammen med de blivende tænder. Dette kaldes tilbageholdte mælketænder. Det er oftest mælkehjørnetænderne som tilbageholdes, men det kan også være for- og kindtænder.
Alle hvalpe kan have tilbageholdte mælketænder, men det ses hyppigst hos mindre racer som gravhunde, små terriere, pomeranier, papillon, chihuahua og pekingeser. Lidelsen anses for at være arvelig.
Når de blivende tænder hos hvalpen er klar til at bryde frem, så bliver mælketændernes rødder normalt opløst af specielle celler, Osteoclaster i kæben. Hvis Osteoclasterne ikke fungerer korrekt, så finder denne opløsning ikke sted og mælketænderne bliver siddende.
Hvad er symptomerne tilbageholdte mælketænder?
Normalt viser en hvalp med tilbageholdte mælketænder ingen symptomer. Dog kan du se:
- Mindre tænder som sidder ved siden af de blivende tænder
- Skæve tænder som laver sår i ganen
- Tandkødsbetændelse
- Foderrester mellem mælketanden og den blivende tand
- Dårlig ånde
Det kan være meget svært selv at se, om din hvalp har tilbageholdte mælketænder. Specielt hvis det drejer sig om kindtænderne. Så vi vil anbefale dig at kontakte os, hvis du er i tvivl.
Hvordan og hvornår stilles diagnosen?
Det er normalt nemt for dyrlægen at stille diagnosen, da det ofte kun kræver en almindelig undersøgelse af hvalpens mundhule. I visse tilfælde skal der tages røntgenbilleder af tænder og kæbe.
Hvordan behandles tilbageholdte mælketænder?
Tilbageholdt mælketænder skal oftest opereres ud af kæben. Her vurderer dyrlægen:
- Hvalpens alder
- Løshed af mælketænderne der sidder
- Hvordan påvirker mælketænderne udviklingen af de blivende tænder
Tandudtrækningen sker under fuld bedøvelse. Det er meget vigtigt, at de blivende tænder ikke beskadiges under udtrækningen af mælketænderne.
Hvis en hvalp får fjernet de tilbageholdte mælketænder ved ca. 7 måneders alderen, så vil de fleste komme sig over lidelsen. Behandles hvalpen på et senere tidspunkt, er der mulighed for en række følgevirkninger som: skæve blivende tænder, tandkødsbetændelse, tandsten, og tandrodsbetændelse.